Agilityn MM

Agility tuli Suomeen vuonna 1986 ja lajissa kisattiin epävirallisesti jo heti seuraavana vuonna. Kyseessä on siis koirille tarkoitettu estekisa, jossa koiraa ohjataan hyppimään mm. esteiden yli, pujottelemaan keppien välistä ja nousemaan ja laskeutumaan keinulaudan päältä. Laji on valtavan suosittua koiraharrastus ja vuosittain järjestetään myös MM-kisat, joita Suomi on isännöinyt jo kahdesti, vuosina 2000 sekä 2008.

Alun perin laji keksittiin hevosten estekisojen taukonäytöksiksi vuonna 1977. Ollakseen hyvä agilitykoira, on sen oltava helposti hallittavissa, hyväkuntoinen ja toimintakykyinen sekä puhaltaa hyvin yhteen hiileen ohjaajansa kanssa. Lajissa ei ole mitään tiettyä rotua mikä siihen soveltuu paremmin kuin toiset, ja myös sekarotuiset koirat voivat agilityn parissa kilpailla.

Suomessa järjestetään myös pienempiä kisoja, jotka valmentavat koiria ja niiden ohjastajia kohti MM-urakkaa. Kansainvälisiä kisoja Suomessa on vuosittain kolmesta seitsemään vaihdellen eri kennelpiiriä. Suomen agilityliitto lähettää kansainvälisiin arvokisoihin kuten PM-, MM- ja European Open kisoihin myös oman edustusjoukkueen. Viimeksi Belgiassa, heinäkuun 26–28. Suomen Janita Leinonen toi koiransa Hitti kanssa mestaruuden Suomeen.

MM-kisat viime vuonna nähtiin Etelä-Afrikassa, mutta näihin kinkereihin ei Suomi osallistunut ollenkaan. Tämän vuoden kisapaikkana nähdään Luxenbourg syyskuun 11–14. päivä. Ja näihin on kovaa vauhtia karsinnat päällä myös Suomessa. Toivotaan myös että European Open-voittajat Janita ja Hitti nähtäisiin jatkamassa hyviä suorituksiaan MM-kisoissa. Jos näin käy, voimme siis ehkä nähdä heidän nimensä mahdollisesti myös vedonlyönti listoilla aikaisempiin näyttöihin nojaten. Kisan tullessa ajankohtaisemmaksi, se voidaan toivottavasti lisätä myös Betsafen vetovalikoimaan että voidaan vertailla omat arvauksia asiantuntijoiden kanssa. Leinosella on jo pidemmät perinteet agilityn parissa, ja meneillään oleva Hitti-koira on hänen kuudes valmennettavansa. Se on 7-vuotias bordercollie, joka on voittanut mm. PM-mestaruuden kolmesti vuosina 2009–2011. Toinen nimi, joka kannattaa laittaa muistiin, on Juha Orenius. Hänellä on myös vuosien kokemus agility-koirien kanssa puuhastelusta, ja hänen meriitteihin voidaan laskea Suomen ainut kaksoisvoitto mm-karsinnoissa. Orenius on myös kouluttanut agilitypareja niin Suomessa kuin ulkomaillakin, vasta-alkajista maailmanmestareihin. Tästä osoituksena on hänen oma veljensä Jouni Orenius, jonka hän valmensi alle vuodessa aloittelijasta Suomen MM-karsintojen ykköseksi.