Koiratanssi

Koiratanssi on verrattain uusi laji koiraharrastusten parissa. Se on saanut alkunsa Englannista 1990-luvulla ja myöskin Yhdysvallat ja Kanada ovat lajin kehityksessä olleet mukana. Suomeen laji on rantautunut vasta viime vuosina, mutta on nopeasti raivannut tiensä suosituksi harrastuslajiksi.

Koiratanssi on vapaata musiikin tahdissa tehtävää liikehdintää koiran kanssa, joka punnitsee myös koiran tottelevaisuutta. Mitään tiettyjä kriteerejä ei ole, mitä on kisaohjelmassa pakko olla. Se onkin usein aika showmaista. Mutta koiratanssissa yhdistyvät niin taiteellinen puoli kuin koiran tottelevaisuus.

Yhdysvalloissa on kaksi alan suurta järjestöä. Canine Freestyle Federation eli CFF on keskittynyt enemmänkin tähän kilpailuhenkisyyteen kun taas World Canine Freestyle Organization eli WCFO:n tavoite on enemmänkin showhenkisessä lajissa. Esityksissä myös ohjaajan panoksella on merkitystä.

Koiratanssin voi aloittaa kuka vain, minkälaisella koiralla tahansa. Roduiksi käyvät niin sekarotuiset kuin puhtaatkin, kunhan koira on rekisteröity Kennelliittoon tai muuhun FCI:n rekisteriin halutessaan kilpailla. Apuvälineitä voidaan käyttää esityksessä, kunhan niiden tarkoitus ei ole motivoida koira tai painostaa sitä millään tavalla. Se, millaisen esityksen kukin rakentaa, on aivan kiinni ohjaajasta. Kilpailuissa on kolmea eri lajia: freestyleä eli vapaatanssia, musiikin mukana seuraamista ja erikoiskisoja. Kukin laji on vielä jaettu omiin kilpailuluokkiin oman edistymisen mukaan. Alokkaat voivat kilpailla eri sarjassa jo edistyneempien kanssa eli avoimessa. Sitten on vielä voittajaluokka.

Kilpailuita löytyy koiraseuroista ympäri vuoden, ja kunkin alueen koiraseurasta löytyy tarkempaa tietoa kisojen aikatauluista. Vuoden päätapahtuma on kuitenkin Suomessa lajin SM-kilpailut, jotka pidettiin viime vuonna huhtikuussa Janakkalassa. Kisassa kilpailtiin niin freestylessä kuin HTM:ssä, ja mukana oli monta innokasta koiratanssijaa. Voittajiksi selviytyivät Sini Eriksson koirallaan Mutkis Onnensoturi sekä Leena Inkilä koiranaan Mawich Dot. Se, kenet lähetetään maailmalle kisoihin, päättää koiratanssityöryhmä aikaisempien näyttöjen perusteella. Aiempina vuosina kisoissa ulkomailla ovat olleet mukana aiemmin mainittujen Erikssonin ja Inkilän lisäksi mm. Minna Yrjänä, Katja Tamminen sekä Susanna Ekblom. Menestystäkin on kisoista tullut vuosien aikana eli vuoden 2012 PM-kisoista Ruotsista Suomen tuliaisina olivat PM-kulta HTM-joukkueelle sekä PM-hopea freestylessä. Saman vuoden MM-kisoissa Itävallassa HTM-joukkue toi kultaa sekä yksilökisasta hopeaa Katja Tammisen ja Nevadan saattelemana.