Noutajien metsästyskilpailut

Koirat rakastavat kisaamista ja mikä olisikaan parasta palkintoa saada tietää koiran kehitys kuin osallistua metsästyskokeisiin ja vertailla edistymistä muihin koiriin. Noutajille järjestettäviä kokeita eli kisoja on kahta eri laatua, taipumiskoetta eli NOU sekä metsästyskoetta NOME. Kisoilla on historiaa jo yli 40 vuoden ajalta, ensimmäinen järjestettiin vuonna 1970. Sen vuoden kisassa Porvoossa ei ollut mukana kuin kaksi koiraa, labradorinnoutajia. Mutta 80-luku siivitti noutajien suosiota ylöspäin ja tämän päivän kisoissa nähdään paljon osanottajia.

Vaikka kokeet ovatkin pelkkä harrastus monelle koiranomistajalle ja antavat lisätietoa miten hyvin koira on koulutuksensa sisäistänyt, antaa sen myös jalostustarkoitukseen sopivia tietoja eli sitä, kuinka hyvin koira hallitsee rotunsa käyttötarkoituksen, joka on pienriistaan, haavoittuneen tai kuolleen, talteen ottaminen.

Jotta koira pääsee mukaan metsästyskokeeseen, on ensin suoritettava taipumiskoe NOU. Siinä tarkastelleen sitä, onko koiralla ylipäänsä edellytyksiä metsästykseen eli onko koira luonteensa mukainen ja kykeneekö koira pienriistan noudosta rotunsa määritelmien mukaisesti. Etenkin jos koiraa aiotaan käyttää jalostuksessa, on tärkeää omata rotunsa tyypilliset kriteerit. Nämä kisat eivät ole avoinna muille metsästyskoirille eli mukaan kelpuutetaan vain noutajat, joita on kuutta eri rotua. Kisojen alaikäraja pennuilla on 8kk.

Jos koiralla on hyvät edellytykset metsästyskoiraksi, saa se helposti hyväksytyn tuloksen ja pääsee osallistumaan myös NOME:en. Metsästyskokeen alokasluokka on aika samanlainen kuin taipumuskoekin, mutta hakualue on isompi ja arvostelussa ollaan tiukempia. Se on silti suosittu kisa ja vuosittain kokeeseen osallistuu yli 500 koiraa. Koe jaetaan kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat haku, paikallistaminen sekä ohjaus. Alokkailta vaaditaan myös laahausjälki, joka tehdään kanilla.

Haussa koiran on itsenäisesti löydettävä alueelle piilotettu riista ilman ohjaajan apuja. Kokeessa tulee hylätyksi liian tehottomasta hausta tai jos koira turvautuu ohjaukseen. Ohjauksessa koiran tulee löytää riista tottelemalla omistajan käskyjä, joko suullisesti, käsimerkeillä ja pillillä. Matka voi olla mikä tahansa luokasta riippuen 20-150 metriin. Koiran keskittymistä voidaan myös häiritä suorituksen aikana esim. laukauksilla ja häiriöriistalla. Ja paikallistamisessa koiran tulee noutaa riista lähtöluvan saatuaan.